Wat houdt de cursus Wijkgerichte aanpak in?
Meet-up
Nederland moet van het gas af. Gemeenten zijn verplicht om een wijkuitvoeringsplan op te stellen voor de wijken die voor 2030 van het aardgas af gaan. Deze wijken zijn opgenomen in de reeds geschreven Transitievisie Warmte van de gemeente.
Een wijkuitvoeringsplan wordt met alle belanghebbenden gemaakt om een wijk, buurt of dorp aardgasvrij te maken. In het wijkuitvoeringsplan wordt invulling gegeven aan techniek, financiën, regie & organisatie, wijkactivatie, planning, uitvoering en koppelkansen.
Tijdens de lesdagen leer je wat er komt kijken bij de warmtetransitie, maak je business cases en ontdek je hoe je effectief samenwerkt met stakeholders om jouw doelen te bereiken. Zo leer je onder begeleiding van een ervaren vakdocent in twee praktijklessen de fijne kneepjes van de wijkgerichte aanpak wijkuitvoerinsplannen (ook wel "wup" in de volksmond).
Studieduur
De cursus Wijkgerichte aanpak: van het gas af bestaat uit twee klassikale lesdagen. Een lesdag duurt 6 uur. De totale studieduur bedraagt 12 uur.
Voor wie?
De cursus is geschikt voor iedereen die betrokken is bij de warmtetransitie: beleidsmedewerkers bij gemeenten en andere publieke organisaties, ingenieursbureaus, adviesbureaus, ontwikkelaars, ontwerpers, maar ook bouw- en installatieondernemers. De cursus is daarnaast interessant voor bewoners en bedrijven die willen bijdragen aan de energietransitie en geïnteresseerd zijn in duurzame oplossingen voor hun wijk.
Leerdoelen
Na het volgen van de cursus Wijkgerichte aanpak:
- doorgrond je de opzet van een Transitievisie Warmte;
- ken je het belang en de mogelijkheden van een wijkgerichte aanpak;
- weet je hoe je een wijkuitvoeringsplan (wup) opstelt en realiseert;
- ken je de mogelijke knelpunten en weet je hoe je deze aanpakt;
- weet je hoe je effectief communiceert en samenwerkt met stakeholders bij het realiseren van een wijkuitvoeringsplan.
Resultaat
Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de warmtetransitie. Je leert hoe je een Transitievisie Warmte vertaalt naar wijkuitvoeringsplannen, kent de mogelijke knelpunten en weet welke stakeholders er zijn. Ook leer je hoe je hier effectief mee communiceert en samenwerkt. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.