Wat is het EP-Maatwerkadvies?
Sommige adviseurs maken al een tijdje verbeteradviezen: met welke energiebesparende maatregelen verbeter je het label, hoe ga je energie besparen en wat zijn de terugverdientijden? Iedereen doet dat momenteel op zijn/haar eigen manier. Om daar lijn in te krijgen is de ISSO 82.2 EP-MWA ontwikkeld: het opname- en rapportageprotocol van het EP-maatwerkadvies. Hiermee kun je een compleet op maat gemaakt advies van hoge kwaliteit leveren en garanderen.
E-learning
De e-learning bouwt in heldere videolessen voort op jouw kennis en ervaring als energieprestatie-adviseur. Bij een gecertificeerd maatwerkadvies maak je een uitgebreidere opname omdat je eventuele mogelijkheden en kansen van energiebesparende maatregelen erin meeneemt. En omdat het maatwerkadvies wat betreft energieverbruik niet uitgaat van gemiddelden, moet het verbruik 'gefit' worden. Verder is er aandacht voor het samenstellen van de pakketten met maatregelen, de bijbehorende investeringen en terugverdientijden en de gevolgen voor het comfort, binnenklimaat en gezondheid.
Meet-up
Tijdens een klassikale lesdag pas je de geleerde kennis toe. Je kunt vragen stellen en maakt en bespreekt oefenexamens. Zo bereid je je samen met je medecursisten voor op het examen. Je kunt de meet-up ook online volgen.
Studieduur
Het gecertificeerde Maatwerkadvies EP-W Basis of Detail bestaat uit zeven videolessen van in totaal 11 uur. Na de e-learning volgt een klassikale lesdag waarin je met de leerstof aan de slag gaat. Een lesdag duurt 6 uur. De totale studieduur bedraagt ongeveer 20 uur.
Bekijk hier de demo van de videolessen EnergiePrestatie Maatwerkadvies:
Examen geen onderdeel van de cursus
Je bent vakbekwaam gecertificeerde Maatwerkadvies EP-W Basis of Detail als je het examen MWA) (Maatwerkadvies Woningen) met goed gevolg aflegt. Dit examen is geen onderdeel van deze cursus.
Je kunt je voor het examen aanmelden bij 't Examenpark, Cito of SNEI.
Voor wie?
De cursus is voor iedereen die gecertificeerd advies wil geven. Dit advies is niet verplicht maar wel nodig voor veel belastingvoordelen, subsidies en hypotheekaanvragen. Zo is er vanaf 2024 een EP/W-MWA nodig voor een subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH), een lening via het Warmtefonds of de Energie Index Aftrek (EIA) voor ondernemers. Met het diploma MWA-W onderscheid je je bovendien als een betrouwbare adviseur met aantoonbare kennis van zaken.
Leerdoelen
Na het volgen van de cursus het gecertificeerd Maatwerkadvies EP-W:
- Weet je wat er komt kijken bij het leven van maatwerkadvies
- Ben je bekend met het opnameprotocol
- Ken je de exameneisen en heb je geoefend met de stof
Resultaat
Je kent de stof en weet wat er op het examen MWA-W van je verwacht wordt. Als je slaagt voor je examens registreert ISSO je vakbekwaamheid en kun je klanten helpen met jouw gecertificeerd advies.
ISSO 82.2 in hoofdlijnen
Bij een compleet EP Maatwerkadvies worden, volgens de ISSO 82.2, de volgende onderdelen meegenomen:
- Een uitgebreidere opname, omdat er gekeken moet worden naar de eventuele mogelijkheden en kansen van energiebesparende maatregelen. Denk aan spouwbreedte, kruipruimte, ruimtebeslag installatie etc.
- Het ‘fitten’ van het advies. In tegenstelling tot het energielabel gaat het maatwerkadvies wel uit van gebruikersgebonden energieverbruik en de omgeving waar het gebouw staat (en niet van gemiddelden). Daarom moet het verbruik gefit worden, zoals dat heet.
- Het samenstellen van de verschillende mogelijkheden (pakketten met maatregelen) met bijbehorende investeringen en terugverdientijden.
- En ook heel belangrijk: vermelding van gevolgen voor het comfort, binnenklimaat en gezondheid. Denk aan bouwfysische gevolgen zoals kans op schimmels in de woning.
Daarnaast moet je rekening houden met en kennis hebben van het Klimaatakkoord, Warmtevisies etc. om uiteindelijk een goed gecertificeerd maatwerkadvies te kunnen geven. Bij een gecertificeerd maatwerkadvies houd je je aan het opname- en adviesprotocol van de ISSO 82.2 volgens de BRL 9500 MWA. De maatwerkadviezen worden geregistreerd en ge-audit door een certificerende instelling.