Subsidie voor omscholing of bijscholing? Joost mag het weten!
Ken je de uitdrukking ‘Joost mag het weten’? Als je dat zegt bedoel je dat je geen flauw idee hebt. Waarschijnlijk is dat jouw antwoord op de vraag of je al weet hoe je jouw studie of bijscholing slim kunt financieren. Gelukkig weet Joost het in dit geval wél. We vertellen je in dit artikel hoe je op een slimme manier een groot deel van je studiekosten vergoed krijgt. Duizelt het je nu nog bij de woorden levenlanglerenkrediet, kansrijke beroepen, en gesubsidieerde opleidingen via het UVW? Dat snappen we helemaal. We zetten alle opties voor je op een rijtje. Er is altijd wel een subsidie of regeling voor jouw bijscholing .
Levenlanglerenkrediet
Misschien heb je al eens van het levenlanglerenkrediet gehoord. Dit is niet alleen een perfect woord om Scrabble mee te winnen, het is ook een regeling waar je wat aan hebt als je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Van het levenlanglerenkrediet kun je gebruikmaken als je jonger bent dan 56, en een erkende hbo, universitaire opleiding volgt, of een voltijds Mbo-opleiding in de BOL-variant. Het levenlanglerenkrediet is een lening die net zo hoog is als het collegegeld of instellingsgeld. Ben je klaar met je opleiding? Dan betaal je jouw lening binnen 15 jaar af.
STAP-budget: handig scholingsbudget via het UWV
Sinds 1 maart 2022 kan iedereen die geen recht heeft op studiefinanciering aanspraak maken op het STAP-budget. Dat is simpel gezegd een potje geld waar je 1000 euro per jaar uit mag halen voor een opleiding, training of cursus. Die vergoeding wordt direct betaald aan de opleider die jou nog slimmer maakt. Onze Joost bijvoorbeeld. Helaas heeft de overheid besloten dat per september 2023 alleen nog maar OCW erkende opleidingen hiervoor in aanmerking komen. Waar die gekke naam vandaan komt? STAP betekent STimulering ArbeidsmarktPositie.
Voordeel via Belastingdienst
Het STAP- budget waar we het net over hadden is een alternatief voor het belastingvoordeel waar je tot 2022 gebruik van kon maken. Wie voor 2022 een opleiding, studie of training volgde kon vaak een groot deel van de kosten opvoeren bij de aangifte. Dit geldt ook voor bijscholing. Je mocht niet alleen het lesgeld of kosten voor een curus of opleiding aftrekken, maar ook de materiaalkosten. Denk bijvoorbeeld aan (verplichte) boeken of gereedschap. Het moeten natuurlijk wel materialen zijn die bij de opleiding passen. Een klopboor opvoeren als je verpleegkunde studeert levert je waarschijnlijk een telefoontje op van de Belastingdienst. Let op: vanaf 2022 is deze regeling dus komen te vervallen en is hiervoor het STAP-budget in de plaats gekomen.
Omscholing voor kansrijke beroepen
Hebben we alle opties nu besproken? Nee hoor. Nog even volhouden. Er is ook een scholingsbudget voor kansrijke beroepen. Dat zijn beroepen waar een groot tekort aan is en waar ze zitten te springen om nieuwe medewerkers. Om meer mensen aan de slag te krijgen in kansrijke beroepen kunnen werkgevers een scholingsvoucher aanvragen, waarmee ze jouw omscholing betalen. Een win-win situatie: jij betaalt niets voor jouw omscholing en de vacatures voor kansrijke beroepen worden zo sneller vervuld.
Hulp bij subsidie voor scholing van werknemers
Zo. Als het goed is ben je nu helemaal op de hoogte van alle opties voor subsidie voor scholing van werknemers. Hartstikke handig, want niet alleen Joost mag het weten, maar jij ook. Heb je toch nog vragen of twijfels? Daar heb je Onze Joost voor. Bel of mail en we vertellen we je alles over subsidie voor scholing van werknemers.