Onze Joost in de avond: Leerzame meet-up met duurzame verhalen
Donderdag 30 oktober vond er weer een geslaagde editie van Onze Joost in de avond, ons altijd waardevolle contactmoment met oud-cursisten, gedetacheerden en opdrachtgevers. Het eten was goed, de sfeer ook. Maar het waren de presentaties van Leo Vliegenthart van RET Rotterdam en Huib Koel van Kaap Koffie die met hun creatieve duurzame initiatieven de show stalen.
Als OV-bedrijf netcongestie helpen verminderen
Leo Vliegenthart gaat over de energie binnen de RET, het gemeentelijk vervoerbedrijf van Rotterdam. Vanuit zijn maatschappelijke rol is hij een gedreven ambassadeur voor van het verminderen van stedelijke netcongestie met het energienetwerk van het toch al aanwezige ov-bedrijf. Kort gezegd: als een verlengsnoer kan het ov-netwerk de congestie helpen verminderen.
Als eerste OV-bedrijf ook netbeheerder
De bevlogen Rotterdammer, die zo sportief was om een praatje te houden terwijl in de Kuip de klassieker in volle gang was, bracht zijn verhaal met verve. Voetballend was Ajax vanavond misschien de betere partij, maar wat duurzame ov-initiatieven betreft won 010 glansrijk. ‘Zeg maar Leo’ vertelde hoe het RET als eerste OV-bedrijf in Europa netbeheerder is geworden om de stad te helpen verduurzamen.
De ideeën zijn er, nu nog de mensen
Nu het zover is wordt er in Rotterdam volop geëxperimenteerd met slimme oplossingen. Zodat ook bussen van buiten ‘s nachts kunnen laden aan hun netwerk. Zodat zwaar elektrisch bouwmaterieel aan hoogspanningskabels van het spoor kan laden. En dat je met een Energiebank op een slimme manier tijdelijk je netcapaciteit lokaal verhoogt. Leo sloot af met een open uitnodiging aan alle geïnteresseerden om een carrière in de energietak van het ov te overwegen. De ideeën zijn er wel, maar mensen om die ze kunnen oppakken, uitvoeren, monitoren, optimaliseren en administreren zijn hard nodig. Iets voor jou?
Koffie zeilen voor een schonere wereld
In een veel informelere setting vervolgde Huib Koel van Kaap Koffie de avond. Met een drankje erbij en een opgewekt Caribisch deuntje op de achtergrond verhaalde hij over zijn initiatief om als vrachtzeiler koffie, rum en cacao uit Zuid-Amerika te importeren. Zijn grootste drijfveer? Giftige uitstoot verminderen. Zijn opmerking dat 16 containerschepen net zoveel zwavel uitstoten als al het autoverkeer ter wereld trof doel. Dus áls je dan spullen van ver haalt, waarom dan niet zeilend? Het avontuur dat daar gratis krijgt, doet Huib duidelijk ook goed.
Eén lading koffie is genoeg voor de stad
Dat de Gemeente Amsterdam over wil stappen op duurzame koffie, is voor Kaap Koffie een mooie opsteker. We zijn zeker geïnteresseerd, vertelde Huib. Het ruim van onze schoener is zo groot als een zeecontainer, daar kan de stad meer dan een jaar koffie van drinken. Natuurlijk hangt aan onze bonen een prijskaartje, het vervoer ervan kost zo’n vier euro per kilo. Maar we leveren koffie van premium kwaliteit, dus op het totaal valt dat wel weer mee. De koffie, niet toevallig de huiskoffie van Onze Joost, smaakte overigens goed. Ook de door Malou van Wild Child Cacao tot chocolade omgetoverde cacaobonen en de zelf geïmporteerde rum vielen later op de avond in goede aarde. Zo was groen ook nog eens ongelofelijk lekker.
Kom je volgende keer ook? Word je net zo enthousiast van deze verhalen als wij? Kom dan eens langs bij Onze Joost in de avond.